Francezii
sunt renumiți în toată Europa pentru arta lor culinară distinctă,
perfecționistă și de mare clasă. De la invenții precum foietajele ori aluatul
franțuzesc, până la supele preparate din fructe de mare, alăturându-li-se un
vin de tradiție, francezii au ajuns, astfel, să capteze, și, totodată, să captiveze
prin numeroasele lor rețete autentice.
O
masă franțuzească va cuprinde întotdeauna un aperitiv, un fel principal și un
desert, însoțit de un vin roșu.
Spre
deosebire de români, supele franțuzești sunt servite la cină și nu la prânz iar
brânzeturile (servite, de regulă, la prânz, ca ultim fel de mâncare) și
vinurile fine, reprezintă două delicatese de tradiție.
Totodată,
francezii se pot mândri cu ceea ce poartă numele de "haute-cuisine".
Arta "haute-cuisine" presupune pregătirea mâncărurilor tradiționale
franțuzești care înseamnă o preparare a lor ce durează, în timp, de la câteva
ore până la zile. Astfel, "haute-cuisine" dă naștere unor delicatese,
regăsite în restaurantele franțuzești, de renume, la niște prețuri exorbitante.
De-a
lungul timpului, francezii au cunoscut o serie de stiluri de a găti,
principalele grupe fiind: "cuisine bourgeoise" ( bucătăria burgheză);
"cuisine du terroir" (bucătăria regională); "cuisine
nouvelle" (bucătăria nouă).
În
plus, fiecare provincie se diferențiază, atât prin stilul ei de a găti, cât și
prin produsele întrebuințate ori prin rețetele specifice. În partea de sud-est,
vom întâlni pateuri de gâscă și diferite preparate din ciuperci; în partea
mediteraneană, francezii întrebuințează roșii sau diverse plante pentru arome;
în partea de nord-vest vom găsi rețete pe bază de unt și smântână iar în partea
de est renumiți sunt cârnații și slănina.
Ca
o paranteză și un soi de amuzament, mămăliga tradițională românească reprezintă
în partea de sud a Franței, o hrană grozavă pentru porci, crescătorii
pregatind-o special pentru aceste animale din gospodăriile lor.
Ca
atare, dacă poposiți pe teritoriul franțuzesc, fie el parizian sau
toulouse-ian, puteți încerca rețete specifice precum: boudin (cârnați preparați
din carne de porc, pasăre sau vită, în combinații cu felurite fructe sau
castane sau cu smântână, unt și ouă); confit de canard (carne de rață, conservată
în propria-i grăsime); magret de canard (piept de rață, dezosat și prăjit);
pain-au-chocolat (corn făcut din foietaj cu umplutură din cremă de ciocolată);
raclette (brânză topită pe aragaz și turnată peste felurite mancaruri, de
exemplu peste cartofi); tartiflette(cartofi cu brânză și bacon); cassoulet
toulousain ( mâncare din carne, cârnați și fasole);foie gras (pateu de gâscă);
croissant( un corn simplu, făcut din foietaj și servit de către francezi la micul
dejun); ratatouille (tocană de vinete, cu rosii și dovlecei);quiche (tartă cu
umplutură sărată: smântană, ouă, costiță afumată); scoici, melci, puișori de
baltă.
Totodată,
vom întâlni pe teritoriul francez, termeni precum: boulangerie, bistrot,
braserie, boutique.
Boulangerie
este o combinație de patiserie cu brutărie. Acolo poți găsi, pe lângă tradiționalele
croissante, și diferite tipuri de pâine: pain aux noix (pâine cu nuci); pain
brie sau pain-au-chocolat.Bistrot este un restaurant de dimensiuni mici unde
există felurite mâncăruri tradiționale.Braseria este un soi de cârciumioară
unde sunt servite diferite tipuri de vin și bere.
La
capitolul boutique românul a dat o conotație proprie. Astfel, nu trebuie
confundat boutique-ul franțuzesc, care preuspune un mic magazinaș ale unei
firme de renume, așezat pe renumita alee Champ d'Elisee, cu buticul autentic
românesc care presupune o combinație între haine cu băuturi alcoolice vândute
într-un spațiu strâmt, la colț de stradă.
Totodată,
francezii nu sunt numai renumiți pentru diversitatea mâncărurilor dar și pentru
rafinamentul băuturilor.
Șampania (Champagne) este
o bautură ce provine din nord- estul Franței. Deși întâlnim cuvântul șampanie
folosit inclusiv pentru vinurile spumoase, există, însă, o diferență netă între
aceste două băuturi. Șampania suportă o fermentație dublă, în timp ce vinul
spumant trece doar printr-o singură etapă de fermentare. Strugurii aleși pentru
șampanie sunt de cea mai bună calitate (Chardonnay) și astfel, adevărata
șampanie atinge prețuri exorbitante, neîntâlnindu-se pe toate drumurile, spre
deosebire de vinul spumant.
Cât
despre inventatorul șampaniei? Ei, bine...părerile sunt împărțite... Unii spun
că Dom Perignon(calugăr benedictin) ar fi inventat-o, alții susțin că el doar
ar fi îmbunătățit-o prin metoda lui unică, a dopului de plută, legat cu un fir
de cânepă, îmbibat în ulei.
Pe
lângă renumita șampanie, francezii se mai fac cunoscuți și prin diferitele
sortimente de vin: Bordeaux, Loire, Burgundy, denumite după regiunile din care
provin dar și pentru lichioruri precum Genepi sau Charteuse.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu