Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

luni, 12 noiembrie 2012

Oktoberfest


Oktoberfest sau Festivalul lunii octombrie, este o sărbătoare tradițională nemțească, ține două săptămâni și se serbează la München.
Totul a pornit de la o cursă de cai, organizată cu ocazia nunții lui Ludovic I al Bavariei cu Therese de Hildburghausen. Denumirea de Oktoberfest a fost dată chiar de prințesă.
Ideea a plăcut într-atât de mult, încât s-a organizat și în următorul an și, cu timpul, primăriile au luat sub egida lor desfășurarea acestei festivități.
Inițial, consumul de băuturi alcoolice în regiunea desfășurării festivalului fusese interzisă. Actualmente, însă, s-a acordat și permisiunea aceasta.
Cum festivalul a luat amploare și, în perioada septembrie- octombrie când se desfășoară partea de München este împânzită de turiști, organizatorii au trecut de la mesele lungi, la corturi întinse pe o suprafață considerabilă.
Festivitatea nu presupune numai consumuri de bere ori mâncăruri specifice ci și căruțe frumos împodobite, trase de câte patru cai fiecare, însoțite de nemți îmbrăcați în costume tradiționale, obicei devenit, actualmente, o reală paradă la care sunt prezenți anual 9000 de participanți, veniți din Italia, Austria, Polonia, Norvegia, Elvetia.
Pe lângă firmele producătoare de bere, care vin să-și prezinte și să-și vândă produsul, la Oktoberfest mai participă și vânători de renume dar și formații de muzică tradițională.
Mai exista și o tradiție, dezvoltată din anul 1950, conform căreia primarul deschide primul butoi de bere, dând astfel unda verde pentru începerea festivităților. Obiceiul pleacă de la momentul în care băutura s-a acceptat în zona festivalului.
Perioada ei începe la 20 septembrie și ține până la 3 octombrie, dată importantă în istoria Germaniei, marcând căderea zidului Berlinului și unificarea Germaniei.
Astăzi, festivalul este sărbătorit peste tot, nu numai în München. Se pot găsi sărbătoriri ale lui în Hanovra, Stuttgart, în Austria, ajungând până în Sua, la Ohio. Inițial, berea se servea în halbe de piatră sau porțelan. Cu timpul, însă, au fost preferabile halbele de sticlă iar cele din porțelan se cumpără acum, pe post de suveniruri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu