Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

sâmbătă, 20 iulie 2013

Cum să îngrijiți un hamster

Acest articol se adresează tuturor celor care iubesc animalele dar, mai cu seamă celor care au hamsteri sau vor să-și cumpere. Peste tot în magazine apar fel și fel de spanacuri care au etichete pe care scrie că sunt benefice hamsterilor. Lucrurile, însă, NU stau chiar așa.

Personal, am căutat și caut să fiu precaută la partea de îngrijire a hamsterilor mei pitici. Însă, un foarte bun prieten a pierdut recent hamsterul pe care-l iubea foarte mult și de aceea m-am și apucat să scriu aceste rânduri. Sunt un fel de semnal de alarmă la adresa celor care iubesc astfel de ființe mici și drăgălașe.
În primul rând, NU toate mâncărurile sunt benefice hamsterilor! Nu au voie orice fruct, NU au voie orice sămânță, NU au voie sare și NICIDECUM zahăr. Puteți lua hrană specială pentru ei de la magazine specializate dar, în plus față de acea mâncare NU îi dați decât: nuci, morcovi, mere și pâine uscată NESĂRATĂ. Mâncarea NU înseamnă grijă față de animal.
Totodată, NU le dați sub nicio formă citrice. Practic sarea, citricele și zahărul sunt cele mai nocive pentru astfel de animăluțe așa că evitați-le no matter what!
Au mai apărut în comerț diferite vitamine pentru ei care, chipurile, le-ar spori imunitatea dacă le puneți în apă. NU cumpărați astfel de bazaconii INDIFERENT că vă sunt recomandate! Vitaminele sporesc și activează cancerul la hamsteri. După ce că trăiesc foarte puțin...măcar încercați pe cât se poate să le oferiți un trai sănătos și echilibrat și fără bazaconii făcute doar pentru comercializare.
Apoi, s-au mai scos pe piață diferite tipuri de rumeguș cu arome. În primul rând hamsterii nu dau mirosuri neplăcute în casă, ca atare, e aberant să pui unor astfel de ființe rumegușuri parfumate. În al doilea rând, ele sunt într-atât de toxice pentru bietele animale, încât le-ar putea ucide. De aceea, luați întotdeauna rumeguș neparfumat. Cel mai bun rumeguș este Chipsi Classic.
Am mai citit recent unele aberații cum că hamsterii trebuie spălați. Oameni buni! Pielea hamsterilor emite un soi de substanță uleioasă menită să le curețe blana. Dacă voi le faceți baie, riscați să le curățați acea substanță naturală a pielii lor și care, pe lângă faptul că le face o blană lucioasă, mai are și rolul de protecție împotriva răcelilor. Practic, hamsterii sunt foarte sensibili la răceli, de aceea recomandabil este să-i țineți într-o încăpere unde nu se face curent. Asta NU înseamnă să îi țineți în saună...ci, la o temperatură CONSTANTĂ. Pentru că dacă îi țineți în căldură, s-ar putea să aveți neplăcuta surpriză să vă facă o ditamai dermatita.
Totodată, schimbați rumegușul și apa cât mai des cu putință, spălându-le cușca și dezinfectând-o cu apă caldă, apoi ștearsă bine cu prosoape igienice. Evitați astfel boala cozii umede și alte dermatoze, des întâlnite la hamsteri și care le pot fi fatale în unele cazuri.
Ca atare, vă sfătuiesc ca atunci când vă doriți un animal, să NU îl luați ca pe un bibelou de pus în vitrină!
Ele trebuie îngrijite cu o FOARTE MARE atenție și responsabilitate! Sunt precum copiii.
Nici eu, când am primit hamsterii mei cadou, NU știam o iotă despre cum ar trebui să îi îngrijesc. DAR, m-am informat...și, mai presus de toate, am căutat să fiu extrem de precaută și, uneori, poate chiar exagerată, fiindcă mi-am dorit și îmi doresc să le fie bine! Actualmente, au 7 luni și sunt energici și plini de viață ca la început și asta vă doresc și vouă, celor care aveți sau vreți să vă cumpărați hamsteri. Merită! Sunt precum mingiile de pluș dar, care au rolul nemaipomenit de a-ți lumina ziua. E suficient să îi vezi, că uiți de tot ce te doare. Și, pentru a-i avea cât mai mult timp alături de voi, vă recomand să fiți atenți la ce anume le oferiți de mâncare dar și la igienizarea atentă a cuștii.

Mult succes!

3 comentarii:

  1. Foarte frumos! Și eu am fost la fel ca tine, la început nu știam nici ce specie sunt, dar acum... nu se mai pune problema. Chiar nu știam partea cu vitaminele, eu le pun vitamine de mult timp :( O dată pe săptămână.. Și nu vreau să pățească ceva :((

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu cea mai bună părere, te îndemn să mai scri despre hamsteri sau alte animăluțe :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos pentru commenturi. Am sa revin si cu alte articole pe aceasta tema.:)

    RăspundețiȘtergere