Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

miercuri, 14 noiembrie 2012

Din bucătăria spaniolă


Dacă la francezi bucătăria este o artă, la spanioli putem vorbi, fără să exagerăm, de o reală istorie- la propriu. Influențele culinare ale civilizațiilor care au poposit pe teritoriul hispanic, au dat naștere unor rețete diversificate și chiar originale. Astfel, măslinele au ajuns în Peninsula Iberică prin intermediul fenicienilor, uleiul prin intermediul romanilor, în timp ce populația hispanică exporta grâu și carne de porc.

Totodată, arta altoirii pomilor fructiferi este dobândită tot de la popoarele hispanice.
Întrebuințarea și comerțul cu produse din porc au la bază tot o poveste "istorică".
Având în vedere faptul că evreii și musulmanii, care dominau teritoriul iberic, nu consumau acest produs, popoarele hispanice au perceput acest aliment ca pe un simbol autentic național ( fiind denumit "limpieza de sangre"= limpezimea sangelui).
Totuși, ingredientul principal pentru mâncarea hispanică, este uleiul de măsline iar rețetele tradiționale importante sunt: tapas (se servește împreună cu băuturile și este foarte condimentat, cu mult usturoi, chilli și paprika); churro (un soi de gogoașă cu scorțișoară); paella( orez cu fructe de mare, uneori cu ficăței, șofran și diverse legume, rețetă specifică regiunii Valencia); jamon serrano( șuncă uscată); chipirones (pui de caracatiță prăjiți, rețetă specifică provinciei Catalunia); gazpacho (supă de roșii, servită rece); olla podrida (supă din carne cu legume); empanadas (placintă cu pui și ceapă, provenind din zona Galiciei); zarzuela (tocăniță cu fructe de mare, specifică Țării Bascilor).
Băutura autentică spaniolilor este Sangria, un soi de vin roșu, amestecat cu apă minerala, tărie, cu portocale și lămâie.

În concluzie, dacă poposiți pe teritoriul spaniol, nu ratați o paella sau o porție de chipirones, însoțite de o sangria. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu