Dacă
la francezi bucătăria este o artă, la spanioli putem vorbi, fără să exagerăm,
de o reală istorie- la propriu. Influențele culinare ale civilizațiilor care au
poposit pe teritoriul hispanic, au dat naștere unor rețete diversificate și
chiar originale. Astfel,
măslinele au ajuns în Peninsula Iberică prin intermediul fenicienilor, uleiul
prin intermediul romanilor, în timp ce populația hispanică exporta grâu și
carne de porc.
Totodată,
arta altoirii pomilor fructiferi este dobândită tot de la popoarele hispanice.
Întrebuințarea
și comerțul cu produse din porc au la bază tot o poveste "istorică".
Având
în vedere faptul că evreii și musulmanii, care dominau teritoriul iberic, nu
consumau acest produs, popoarele hispanice au perceput acest aliment ca pe un
simbol autentic național ( fiind denumit "limpieza de sangre"=
limpezimea sangelui).
Totuși,
ingredientul principal pentru mâncarea hispanică, este uleiul de măsline iar
rețetele tradiționale importante sunt: tapas (se servește împreună cu băuturile
și este foarte condimentat, cu mult usturoi, chilli și paprika); churro (un soi
de gogoașă cu scorțișoară); paella( orez cu fructe de mare, uneori cu ficăței,
șofran și diverse legume, rețetă specifică regiunii Valencia); jamon serrano(
șuncă uscată); chipirones (pui de caracatiță prăjiți, rețetă specifică provinciei
Catalunia); gazpacho (supă de roșii, servită rece); olla podrida (supă din
carne cu legume); empanadas (placintă cu pui și ceapă, provenind din zona
Galiciei); zarzuela (tocăniță cu fructe de mare, specifică Țării Bascilor).
Băutura
autentică spaniolilor este Sangria, un soi de vin roșu, amestecat cu apă
minerala, tărie, cu portocale și lămâie.
În
concluzie, dacă poposiți pe teritoriul spaniol, nu ratați o paella sau o porție
de chipirones, însoțite de o sangria.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu