Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

luni, 12 noiembrie 2012

Lăzărelul


Lăzărelul sau Sâmbăta lui Lazăr este o sărbătoare a primăverii, tipică zonei dobrogene a României și care se serbează înainte de Paște, în sâmbăta Floriilor. Tot atunci se serbează și: învierea lui Lazăr, Lazăr cel sărac și Moșii de Florii.
Există mai multe povești și legende. Conform uneia dintre ele, Lazăr pleacă pe câmp, cu oile. Acolo, vrând să taie niște crengi, cade din copac și moare.
Surorile sale îl găsesc, îi aduc trupul acasă, îl spală și îl imbracă în frunze de nuc. Apa în care l-au îmbăiat au aruncat-o la rădăcinile nucilor, simbolizând astfel ideea de renaștere, de reînviere a naturii, Lăzărelul fiind o sarbatoare a vegetației.
Conform unei alte variante, Lăzărelul pleacă să aducă hrană pentru animale dar, moare în pădure. Datorită bocetelor surorilor și mamei lui, din mormântul lui se ridică un copac. O altă variantă spune ca Lăzărel, pleacă în pădure pentru a tăia lemne. Urcându-se în copac, creanga pe care se afla, se rupe și cade iar în locul în care a murit s-a ridicat un pom înverzit, cu ramuri bogate. În alte variante Lăzărel pleacă supărat după frunze pentru oile sale fiindcă mamă-sa nu i-a facut azimă; surorile îl gasesc mort, îl aduc acasă, îl spală în lapte iar apoi îl bocesc. Sărbătoarea este asociată cu povestea lui Lazăr cel sărac sau cel care a poftit la plăcinte și cu învierea lui Lazăr de către Isus.
Lazăr, mort de patru zile, timp în care surorile și mama lui l-au bocit a fost readus la viață printr-o minune infăptuită de Isus.
Totodată, bocitul morților ar fi devenit un obicei care a plecat de la această istorioară.
Există și o variantă feminină a acestei sărbători, respectiv Lăzărița. Ea este mireasa lui Lăzărel și de aceea este reprezentată de o fată tânără.
Datina presupune ca în sâmbăta Floriilor fetele să-și pună pe cap coronițe împletite din salcie, să colinde, iar în schimb să primească ouă, pe care să le roșească pentru Paște.
Obiceiul presupune ca cele care se duc la colindat să fie fete tinere, copile, dintre care una să fie îmbracată în mireasă, reprezentând-o pe Lăzărița.Cântecele colindatului povestesc despre moartea lui Lazăr iar in unele variante precizează și de Lăzărița.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu