Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

vineri, 30 noiembrie 2012

Meditând asupra istoriei...


Mă tot gândeam cam ce aș mai eu putea să vă povestesc...ceva nou...ceva ce încă nu am materializat, ca și rubrică. Așa că m-a lovit , ca temă, istoria. Dar, NU mă refer la acea istorie care înșiră evenimentele prin date cronologice... ci, la acea parte culturală a ei. Dacă nu gândim fiecare eveniment, prin prisma memoriei noastre și a ideilor personale, nu vom reține, în veci, absolut nimic...darămite faptele și întâmplările istorice.
În plus, este vorba de un blog dedicat culturii, șuetelor și NU înaltului soclu elevat, al cunoașterii. Cu alte cuvinte, urmăresc să scot cultura în stradă și s-o unesc cu spartul semințelor, din colțul blocului=)) De ce?

 Pentru că oamenii au nevoie și de alte subiecte...sunt sătui de Trădați în dragoste sau Noră pentru mama...Sau, cel puțin, EU sunt intoxicată de astfel de emisiuni, de trend-uri, care NU-s tocmai trend-uri...de carul, plin cu prostie promovată...dar, hei! Marketingul e bun:)) Și uite așa, am ajuns eu să trăncăn subiecte de cultură, stând și mestecând ciungă sau spărgând semințe=)) Glumesc...Daaar... cu un oarecare sâmbure de adevăr:D Serios vorbind, am întâlnit oameni dornici să citească și altceva...nu numai Can-Can-uri sau Click-uri sau mai știu eu ce naiba se mai publică și din care aflăm cine se mai omoară cu cine sau cine se mai desparte de cine sau...cine mai înșeală pe cine... Am întâlnit mulți oameni intoxicați de acele dive care se dau vedete, deși, sunt un soi de paiațe scoase în față pentru a face show-uri. Ca atare, tratați aceste rubrici exact prin prisma unei astfel de idei sau a acestui scop, pe care l-am gândit și NU căutați aici vreo Enciclopedie de tip Britannica... Încerc, doar, să NU las să moară, definitiv, acea cultură generală...pentru că, dacă ar muri... atunci...”Somnul rațiunii ar naște monștri”, vorba lui Goya...
        Însă, ceea ce vroiam să pălăvrăgesc, are legătură cu istoria... Mai exact, cu o perioadă care, pentru mine, una, seamănă cu o Apocalipsă capitală:D:)) Respectiv, cea începută din anul 1929 și până în prezent.
Aveți idee ce marchează acel an? Vă spun eu: PRIMA criză economică, pe care lumea a cunoscut-o...
De atunci și până în ziua de azi, parcă am mers spre declin, cu pași de melc dar, siguri. La 29 octombrie 1929, a avut loc prăbușirea bursei, în Statele Unite ale Americii. Consecințele au fost incomparabile cu ceea ce trăim astăzi. Atunci, au avut loc multe pierderi de vieți omenești, foamete, boli, s-au emis bani fără acoperire ceea ce a dus la creșterea inflației...rata șomajului a atins cote alarmante etc, etc, etc...
Practic, criza a ținut până în anul 1933...adică patru ani... Însă, când să răsufle și lumea ușurată, s-au lovit de o dictatură hitleristă, iscată, firav, exact cu anul 1933, când Hitler ajunge cancelar al Germaniei.
Începând cu următorul an, Hitler devine conducător absolut și pune la cale un plan numit Holocaust.
În limba greacă, Holocaust înseamnă „ardere completă”. Dar, ce presupunea acest plan măreț? Simplu: purificarea rasei albe sau a arienilor, considerați poporul perfect, prin arderea și masacrarea rasei evreiești. Prin implementarea unui astfel de plan diabolic, au fost uciși atunci peste șase milioane de evrei. Pe lângă acele binecunoscute camere de gazare, evreii au fost supuși, inclusiv, unor experimente medicale, prin care li se infiltrau diferite substanțe în organism sau li se amputau membrele, pe viu…
Însă, Holocaustul nu a urmărit doar eradicarea rasei evreiești… ci, a fost ucisă și o parte din populația rromă dar, și o parte din persoanele cu handicap fizic și mental…persoanele cu malformații congenitale erau eutanasiate.
Totul a început prin crearea de lagăre de muncă și de concentrare (înființate undeva, în jurul anului 1933, odată cu preluarea conducerii de către Hitler)…ca apoi, să pornească planul de exterminare și care s-a intensificat odată cu anul 1938, când au fost masacrați primii 100 de evrei iar alte zeci de mii dintre ei, fiind deportați sau mutați de colo-colo, ca niște animale… Unii au ajuns în lagărele de concentrare, alții au reușit să fugă, refugiindu-se în diferite regiuni ale lumii.
Și, cum toate acestea NU erau de ajuns, începând cu anul 1939, a izbucnit și cel De-al Doilea Război Mondial, pe motiv că țările se sufocă și că au nevoie de spațiu. Acest fenomen s-a declanșat odată cu pătrunderea Germaniei, pe teritoriul Poloniei, ceea ce a atras după sine, ripostele Franței și Angliei. Pe de altă parte, Rusia (sau Uniunea Sovietică, așa cum se numea atunci) începe un conflict cu Finlanda… Statele Unite ale Americii pornesc un alt conflict…Japonia se afla deja în război cu China, de ceva vreme…Și, după șase ani de lupte crunte, în anul 1945, puterile Axei capitulează iar războiul încetează.
Dar, după întreaga harababură și haos…ce se instalează? Comunismul…care, practic, își arătase deja colții începând chiar cu anul 1917, odată cu marxismul sovietic și cu puciul bolșevic și care a declanșat un regim totalitar. Treptat, comunismul ajunge să-și facă loc pe teritorii extinse și, încă, mai există, stând bine merci la puterea unora dintre state.
 Consecințele comunismului le cunoaștem cu toții. Sigur, unii mai norocoși, s-au putut bucura de un statut confortabil, în acele vremuri și, de aceea încă mai există și foarte mulți nostalgici. Dar, haideți să privim puțin și alte aspecte. Averile, pământurile oamenilor, tot ce au agonisit, prin muncă cruntă, a fost preluat de stat și utilizat la comun. Timp de zeci de ani, am trăit procesul unei colectivizări în masă. Cât despre lagăre? Oh, da…Ele au continuat să existe.
        Apoi, a urmat perioada democrației…Lumea și-a primit înapoi tot ce fusese luat… Însă, democrația a instalat ideea capitalismului… Toate păreau bune și frumoase…multe dintre țări își recăpătaseră acea libertate a cuvântului, firmele și companiile păreau a da rezultate benefice…
Până într-o bună zi, când s-a produs un  avânt exagerat în creșterea prețurilor, a salariilor… iar bursele ajunseseră să mențină un preț săltat, artificial/acțiuni… Ceea ce a dus la un nou k-boom…sau, la o nouă criză financiară, începută cu anul 2008 și de care ne bucurăm- cu ghilimele- și astăzi.
Și, cum după atâția ani de HAOS, era și normal ca lumea să o ia razna…ei, bine, se așteaptă o mare și grozavă Apocalipsă… Unii s-au apucat să-și facă buncăre…alții își adună provizii… Toți par alarmați de acel fatidic 21 decembrie 2012, de o aliniere a planetelor și de un sfârșit al lumii. HEY! WAKE UP, FOLKS! Și mai citiți ÎNCĂ O DATĂ textul ăla, numit Apocalipsa lui Ioan Teologul, capitol pe care îl regăsiți în Biblie… Pentru Numele Domnului…Apocalipsa NU înseamnă Sfârșitul Lumii… Vedeți voi prin acel text că murim TOȚI?! Este vorba de un război al Binelui și Răului, în încercarea de preluare a Pământului de către acea Divinitate, sau forță a Binelui Suprem… În plan istoric, tot acest lucru se poate solda fie cu un război de proporții, fie cu un conflict la nivel spiritual. So, take it easy… Ceea ce pentru oameni reprezintă o catastrofă, pentru Maestru se dovedește a fi doar o adiere de vânt.
Cu toate acestea, începând cu anul 1929 și până astăzi, putem spune că ne-am îndreptat cu pași siguri, către un declin... Prima criză economică a făcut ravagii…cel De-al Doilea Război Mondial le-a continuat…apoi au urmat masacrele hitleriste, însoțite de regimuri dictatorialo-comuniste…Când lumea a început să se bucure de o aparentă liniște, creată de regimul democratic, a intervenit capitalizarea și noua criză mondială… Și…dacă ați citi mai atent Biblia, veți vedea că suntem de multă vreme în perioada aia apocaliptică… Un lucru, însă, e cert: lumea a trecut prin perioade dure…gândiți-vă cum ar fi fost să fiți evrei și să trăiți cu frica zilei de mâine doar din cauza faptului că aparțineți acestui popor…gândiți-vă cum ar fi fost să locuiți într-un sat molipsit de holeră sau ciumă și să trăiți cu teama că v-ați putea îmbolnăvi și voi sau să vedeți cum oamenii dragi sunt chinuiți de astfel de maladii…gândiți-vă cum e să muriți de foame și să apreciați fiecare felie de pâine, ca și cum ar fi o delicatesă… Apoi, uitați-vă la ceea ce aveți astăzi… comparați…meditați asupra acestor întâmplări… și trageți o concluzie…Cam câtă eră apocaliptică au îndurat oamenii din trecut și cam câtă…OARE…îndurăm noi? Just think about it…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu