Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

vineri, 30 noiembrie 2012

Un mic test de gramatică...Baftă;)


Tot mai des mă lovesc de un fenomen haios numit CARE... Well... Acest faimos care” e folosit simplu în ORIcare dintre situațiile lui... Pancarda care scrie... Omul care i-am dat... Bancomatul care am luat banii...
Nu intenționez să jignesc pe nimeni, prin acest articol ci, doar să explic diferența acelui renumit cuvânt: CARE. Am să fac acest lucru LOGIC și fără să zăpăcesc pe careva cu gramatica. O teorie seacă și fără înțeles, naște un faimos alzheimer.
1.Care...PE CARE...ÎN CARE...
Pancarda care scrie este o exprimare greșită. Dacă veți formula astfel o propoziție, va reieși că însăși pancarda scrie...așa, de una singură... Pentru a formula corect, puneți-vă întrebarea: Unde scrie? Răspuns: pe pancardă... Ca atare, dacă PE pancardă scrie și NU ea însăși face acțiunea...atunci, formularea corectă a acestei propoziții, va fi: Pancarda PE CARE scrie...


So, la întrebarea UNDE se scrie? Răspunsul va fi mereu: PE... Tabla PE CARE se scrie, Caietul PE CARE se scrie sau...
Clasa care era Gigel- evident, este tot o exprimare incorectă... Corect este: Clasa ÎN CARE era Gigel. Puneți întrebarea: UNDE era? Răspunsul este: ÎN... Casa ÎN CARE locuia...Camera ÎN CARE am intrat...
DAR... Scaunul PE CARE se stă...Fotoliul PE CARE s-a așezat... Că doar stai cu fundul PE... și NU ÎN...
2.Care...CĂRUIA...
Omul care i-am dat...evident, este o propoziție la fel de eronată... Corect: Omul CĂRUIA i-am dat... Pentru a formula corect, puneți, în acest caz, întrebarea: CUI am dat eu? Răspuns: LUI... Dacă i-am dat lui, atunci care devine cărui...pentru masculin singular.
Pentru feminin singular avem: CĂREIA... Exemplu: Persoana CĂREIA i-am împrumutat umbrela este amica mea....sau... Femeia CĂREIA i-am vorbit, este profesoara mea..
CĂRORA se folosește la plural... Exemplu: Oamenii cărora le lipsesc banii... Femeile cărora le-am vorbit...
3.Care... DE LA CARE...
Bancomatul care am luat banii reprezintă tot o exprimare greșită... Pentru o formulare corectă, puneți întrebarea: De la ce?...sau... De unde? Răspuns: DE LA... So, corect e: Bancomatul DE LA CARE am luat banii...
Care simplu reprezintă un subiect...și nicidecum un complement... Întrebarea subiectului ar fi, pe scurt: CINE? Exemple: Ideea care ți-a venit, e grozavă. (Cine a venit? Ideea...Ori, dacă ideea este SUBIECT... atunci, care se folosește SIMPLU...)... sau... Femeia care a sosit ieri, este nepoata mea. (Cine a sosit? Femeia...=subiect...rezultă că folosim un CARE simplu)... Lămurit?
Dar, să repetăm puțin și să ne distrăm cu vreo câteva exemple...
1.PE CARE
a.Cartea PE CARE am citit-o... Cine a citit? EU= subiect... CE am citit? = cartea= complement (NU intru în prea multă filosofie gramaticală...scopul e să înțelegeți)... So, când puneți întrebarea: CE am citit? Vorbim de un complement...iar complementul va fi precedat de acel: PE CARE...
b.Romanul PE CARE l-am scris... Cine a scris? EU... CE am scris? Romanul...= concluzie: Romanul PE CARE... pentru că acel roman reprezintă răspunsul la întrebarea CE?
c.Fereastra PE CARE am deschis-o... Cine a deschis? EU... CE am deschis? Fereastra... =concluzie: Fereastra PE CARE am deschis-o, pentru că acea fereastră este răspunsul la întrebarea: CE am deschis?
2.CĂRUIA/CĂREIA/CĂRORA
Întrebarea de bază este: CUI?
a.Omului căruia i-am dat un răspuns... CUI? Omului... Răspunzând la întrebarea CUI, omul acela va fi precedat de CĂRUIA fiindcă, așa cum am spus și mai sus, întrebarea CUI transformă acel CARE în CĂRUIA...
b.Femeii CĂREIA i-am dat cartea... CUI? Femeii...
 c.Grupurile CĂRORA le datorez o explicație... CUI datorez explicație? Grupului...
3.DE LA CARE
Întrebarea de bază: DE UNDE? (sau...DE LA CE?)
a.Biblioteca DE LA CARE am luat cartea, s-a închis pentru renovare. (DE UNDE am luat cartea? De la bibliotecă= DE LA CARE)
b.Bancomatul DE LA CARE am scos ieri bani, nu mai funcționează. ( DE LA CE am scos bani? De la bancomat= DE LA CARE)
CARE nu se află doar în concordanță cu ideea de spațiu sau de loc ci, și cu ideea de acordare a lui cu substantivul la care face referire. (ca în cazul cărui, cărei, cărora)
        Am preferat să merg pe ideea de exemple și pe o parte ceva mai practică...pentru că, limba română trebuie înțeleasă și percepută, NU învățată papagalicește.
Și, chiar vă propun un test... Și aștept răspunsurile voastre, în cadrul rubricii de comentarii.
Le puteți posta și anonim...Iar eu, vă voi răspunde  și vă voi da variantele corecte DUPĂ ce voi spune stop joc. Aveți ca termen data de 8 decembrie.
Până atunci, aș vrea să-mi completați spațiile libere,în cadrul următoarelor propoziții ... cu acel CARE / PE CARE/ CĂRUIA/ CĂREIA/ CĂRORA/ DESPRE CARE etc.. după caz:
1.Pe băiatul........l-ai cunoscut, îl cheamă Andrei.
2.Casa.........i-am făcut poză este locuită de prietenii mei.
3.Prietenii.........le-am scris sunt din State.
4.Cartea......i-am atașat coperta, este preferata mea.
5.Amica......mașină s-a stricat, va veni în vizită.
6.Băiatul......ți-am povestit, este doctor.
7.Casa......am locuit, s-a vândut la un preț foarte bun.
8.Prietenul......am împrumutat cartea, este răcit.
Vă doresc succes:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu