Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

luni, 12 noiembrie 2012

Pamflet


Nu știu alții cum sunt dar, eu, când mă uit la țara mea, descopăr că ne-am câștigat independența degeaba.Suntem întocmai unor pușcăriași care, ieșiți din pârnaie, n-au nici cel mai mic habar de cum și-ar putea folosi libertatea redobândită.Avem, cică, dreptul la cuvânt... Dhaaaa...care va să zică...acum nu ne mai resemnăm în tăcere...Ne resemnăm înjurând, nu?
De-a lungul vremii, noi am fost un popor de-a dreptul încântător...
Am plătit inclusiv tribut la turci, să avem pace, am facut revoluții și războaie, în urma cărora eroii noștri au ajuns trași pe roată ori decapitați, ne-am elogiat bravurile în lire și stihii și am construit inclusiv biserici și mânăstiri...Doamne ajută!

În cel de-al doilea război mondial am întors armele, după care ne-am plâns că Moldova nu-i a noastră...Oh, tu, Ștefan! Știai tu ce știai atunci când ai făcut afirmația aceasta...
Apoi, ne-am așezat pe buturugi, așteptând să vină americanii...
Și au venit! De curând! Să construiască baze militare lângă mare și să fie cât mai aproape de ruși...E bine...măcar nu i-am așteptat degeaba...Tot e ceva...
Si, iacătă-ne în secolul XXI, în plină criză...Mai întâi, românul și-a îndesat frigiderele cu de toate... Apoi și-a zis: ce-o fi o fi...Mesajul Guvernului, de încurajare, a fost unul simplu: Nu vă convine?! Plecați din țară...Și așa am și făcut...majoritatea dintre noi, respectând zicala: a fugi mâncând pământul...Că, deh...tot românul este cel care a scos din desagă și replica: La plăcinte înainte dar, la războiu înapoiu...
În plus, cea mai mare invenție românească este hazul de necaz...
Când Guvernul spune: vă tăiem salariile, noi râdem și zicem: tăiem plata luminii, a gazelor, a ratelor bancare...Când Guvernul spune: vă taiem primele și sporurile, noi râdem și ne zicem, în sinea noastră: tăiem mielul de paște, porcul și , inclusiv curcanul american...de pe liste.
Când Guvernul spune că indiferent de cât CAS ai plăti, mai trebuie să dai și suprataxe la medici, noi râdem din nou și spunem că nu-i nimic...o să ne vindecăm cu apă, bicarbonat și cu rugăciuni în biserici iar dacă nu ține nici așa, ne vindecă popa...După care ne apucăm să facem anecdote, poezii, cântecele cu tematica specifică necazului pricinuit...
Dar, cea mai împământenită expresie românească este: Noi nu ne vindem țara...Corect...nu ne-o vindem... cel puțin NU terenul pe care călcăm...În rest? Ne vindem companiile de gaze, de electricitate, de apă, băncile, fabricile și uzinele, firmele auto, benzinăriile...
Apoi, după ce nu mai avem ce da, mergem pe datorie... că doar de-aia există FMI...
Daaaa...românul este un popor de-a dreptul contemplator și creator...
Că numai la noi se puteau descoperi statui precum Gânditorul de la Vădastra ori cel de la Hamangia...
Și dacă vă întrebați cine a inventat cuvântul dor, apăi tot românul e responsabil de asta...Era și normal...că pe noi ne dor toate...inclusiv in cot! Ce, ați auzit vreun român care să nu se vaite?!
Mai mult...întotdeauna ne-a plăcut să privim valurile... Probabil, de aici și expresii precum până trece valul sau apa trece și pietrele rămân... Iar noi?! Oh, da...stăm pe-un mal și privim neputincioși cum inundațiile ne lasă fără nimic, zicând, în resemnarea noastră: noi sa fim sănătosi!...Și băgăm o bere…
Colac peste pupăză, avem o țară frumoasă... pe care toți au elogiat-o, în numeroase poezii...Numai când auzi versuri precum: Fiind băiet păduri cutreieram... deja te gândești la măreția naturii pitorești...
Norocul lui Eminescu a fost că nu s-a născut în timpurile noastre... Fiindcă poezia lui ar fi sunat: Fiind băiet poieni cutreieram... Că păduri sufletul...Le-am tăiat și...la export cu ele!Ce, nu știați?! Suntem cei mai mari exportatori de cherestea!Defapt...rectific...suntem cei mari exportatori din toate timpurile... dăm dincolo inclusiv talentele noastre literare, geniile și toate capetele luminate... Păi, altfel cum am mai respecta noi zicala: prostu-i prost și la înălțime, nu?
Avem, însă, o deosebită stimă pentru o categorie de oameni: morții!!!...
Orice om care dă ortul a fost cel mai bun, cel mai talentat... Le aducem lauri, îi avansăm post mortem!Că deh...nu poți boci sau regreta pe unul viu!
Dovada? La noi, monumentul reprezentativ, închinat eroilor națiunii române... este o cruce, cocoțată la dracul în praznic, pe-un munte, în așa fel încât să se poată vedea din toate zările (Monumentul Eroilor, de pe Caraiman)... Îi mai lipsește doar un banner pe care să scrie: Morții poruncesc celor vii, că doar nu întâmplător s-a apucat Sadoveanu să scrie Neamul Șoimăreștilor.
Dar, e tare bine în România... Bogații devin și mai bogați iar săracii, nemaiavând de niciunele...se spânzură...
Fiindcă....la noooiiiii... dacă te pune dracul să iei ceva de la bogați...sfârșești pe-un caldarâm, ucis de recuperatori...Ca atare... în zilele noastre ne omoară cămătarii sau alegem sa ne punem singuri capăt zilelor, numai privind facturile ori taxele de la stat...
Cireașa de pe tort? De când cu criza, s-a acutizat și vorba: Să moară capra vecinului...Bogații se dau în gât unii pe alții, la DNA, în timp ce săracilor le-a mai rămas doar dilema: Care capră?!
Și uite așa... după atâtea și atâtea vremuri de răstriște... românul,...slobod și capitalist...rămâne în continuare un biet cetățean turmentat care se tot întreabă, la fel ca și pe timpul răposatului Caragiale...: Io cu cine votez?!
Și mă uit, dragilor, cu jale...că, în timp ce alții se revoltă și își exprimă puternic punctul de vedere, noi, românii... ne resemnăm, așezându-ne pe aceleași buturugi străvechi și asteptăm...Apăi...americanii or venit, criza o venit și ea....amu, ce să mai zicem decât: Ce e val...ca valul trece și uite așa Ne-mbătăm și noi cu apă rece, stând cu mâinile-n sân, mestecând troscot precum orătăniile și zicând într-o doară: No, tare rău îi, se anunță vremuri grele …Și așteptăm…dracul mai știe ce… Posibil, vreo Apocalipsă…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu