Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

marți, 13 noiembrie 2012

Rețete cu specific grecesc


De-a lungul timpului, arta culinară și rețetele ingenioase ori tradiționale, s-au răspândit întotdeauna pe teritoriile poparelor învecinate și nu numai. Astfel, musacaua a ajuns un fel de mâncare întâlnit nu numai la turci sau greci dar, inclusiv pe plaiurile noastre mioritice.
Măslinele ori uleiul de măsline, lămâile ori strugurii, sunt alimente cunoscute și răspândite în toată lumea, iar fructele de mare le regăsim nu numai în rețete tradiționale spaniole dar și franțuzești sau grecești.
Cu toate că au existat aceste influențe, poparele au căutat, însă, să-și păstreze anumite rețete specifice, autentice- prin care se evidențiază, ca tradiție, și astăzi.
Astfel, Grecia se remarcă prin sosuri precum Tzatziki, servite ca aperitiv, ori Gyros, Ouzo ori Soulaki sau prăjituri precum Karidoppita.
Evident...daca le-ați servi întocmai cum le-am înșirat eu mai sus, ați avea un stomac complet nefericit. De aceea țin să precizez că grecii le au împărțite pe feluri: aperitive, feluri principale, însoțite de diverse garnituri și salate, dar și de băuturi, ca, în final, să apara un minunat desert cum numai grecii știu sa-l prepare.
Ca aperitive tradiționale au renumitele Mezedes (un soi de gustări din ardei, vinete, sosuri, măsline, brânzeturi, fructe de mare); Fila pita (foietaj cu ciuperci); Tzatziki (conține iaurt, castraveți, usturoi, migdale); Brânză Feta.
Felurile principale cuprind diferite tipuri de carne dar, primordială rămâne cea de miel.
Astfel, vom întâlni la greci musaca făcută cu vinete, pui înnăbușit… dar, faimos rămâne Gyros-ul, preparat din carne de miel tăiată fâșii și rulată într-o felie de carne de porc, totul condimentat cu un amestec care a și dat numele acestei rețete și care conține: boia dulce, ceapă uscată, usturoi uscat, oregano, măghiran, chimen, rozmarin, piper.
Pe langa Gyros, Dolmas-ul( un fel de sarmaluțe în foi de viță, cu umplutură de orez, stafide, ceapă) sau Soulaki (carne de vită sau miel servite cu iaurt rece) merită pe deplin încercate... Sunt grozave!
O garnitură grecească presupune întotdeauna o bază de orez, fie el cu legume, fie în diferite combinații, cum ar fi cu alune. Iar ca dulciuri? Karidoppita este o prajitură divină, pe care grecii o servesc întotdeauna însoțită de o cafea neagră și se prepară cu mult unt, faină, îmbibându-se totul într-un sirop de miere.
O bautură specific grecească este Ouzo, preparat din anason, fiind o bautură cu un gust aparte. Daca nu o agreați, atunci puteți sta liniștiți fiindcă la greci veți mai găsi și bere din belșug dar și vinuri de calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu