De-a
lungul timpului, arta culinară și rețetele ingenioase ori tradiționale, s-au
răspândit întotdeauna pe teritoriile poparelor învecinate și nu numai. Astfel,
musacaua a ajuns un fel de mâncare întâlnit nu numai la turci sau greci dar,
inclusiv pe plaiurile noastre mioritice.
Măslinele
ori uleiul de măsline, lămâile ori strugurii, sunt alimente cunoscute și
răspândite în toată lumea, iar fructele de mare le regăsim nu numai în rețete
tradiționale spaniole dar și franțuzești sau grecești.
Cu toate că au existat aceste influențe, poparele au căutat, însă, să-și păstreze anumite rețete specifice, autentice- prin care se evidențiază, ca tradiție, și astăzi.
Cu toate că au existat aceste influențe, poparele au căutat, însă, să-și păstreze anumite rețete specifice, autentice- prin care se evidențiază, ca tradiție, și astăzi.
Astfel,
Grecia se remarcă prin sosuri precum Tzatziki, servite ca aperitiv, ori Gyros,
Ouzo ori Soulaki sau prăjituri precum Karidoppita.
Evident...daca le-ați
servi întocmai cum le-am înșirat eu mai sus, ați avea un stomac complet
nefericit. De aceea țin să precizez că grecii le au împărțite pe feluri:
aperitive, feluri principale, însoțite de diverse garnituri și salate, dar și
de băuturi, ca, în final, să apara un minunat desert cum numai grecii știu sa-l
prepare.
Ca
aperitive tradiționale au renumitele Mezedes (un soi de gustări din ardei,
vinete, sosuri, măsline, brânzeturi, fructe de mare); Fila pita (foietaj cu ciuperci);
Tzatziki (conține iaurt, castraveți, usturoi, migdale); Brânză Feta.
Felurile
principale cuprind diferite tipuri de carne dar, primordială rămâne cea de
miel.
Astfel,
vom întâlni la greci musaca făcută cu vinete, pui înnăbușit… dar, faimos rămâne
Gyros-ul, preparat din carne de miel tăiată fâșii și rulată într-o felie de
carne de porc, totul condimentat cu un amestec care a și dat numele acestei
rețete și care conține: boia dulce, ceapă uscată, usturoi uscat, oregano, măghiran,
chimen, rozmarin, piper.
Pe
langa Gyros, Dolmas-ul( un fel de sarmaluțe în foi de viță, cu umplutură de
orez, stafide, ceapă) sau Soulaki (carne de vită sau miel servite cu iaurt
rece) merită pe deplin încercate... Sunt grozave!
O
garnitură grecească presupune întotdeauna o bază de orez, fie el cu legume, fie
în diferite combinații, cum ar fi cu alune. Iar ca dulciuri? Karidoppita este o
prajitură divină, pe care grecii o servesc întotdeauna însoțită de o cafea
neagră și se prepară cu mult unt, faină, îmbibându-se totul într-un sirop de
miere.
O
bautură specific grecească este Ouzo, preparat din anason, fiind o bautură cu un
gust aparte. Daca nu o agreați, atunci puteți sta liniștiți fiindcă la greci
veți mai găsi și bere din belșug dar și vinuri de calitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu