Nu-s enciclopedie. Sau om care să știe. Dar, stând la o șuetă; Am scos din eprubetă; Trei paie de cultură.

Și niscaiva untură. Apoi, am dat un log. Și am creat un blog! Enjoy! Sper că vă place;) Altul nu voi mai face:))

joi, 6 decembrie 2012

Sfântul Nicolae


Cum astăzi sărbătorim pe Sfântul Nicolae, am zis să spun și eu câteva cuvinte legate de această dată, de 6 decembrie. Deși toți românii îl cunosc sub denumirea de Moș Nicolae, el reprezintă un om care chiar a existat. El a fost arhiepiscop într-o localitate din Asia Mică.
Printre multitudinea de povești legate de minunile înfăptuite de Moș Nicolae, se află și cea a celor trei surori, pe care el le scapă de sărăcie, lăsându-le o pungă cu bani, la fereastră. În tradiția folcloristică, Moș Nicolae este reprezentat stând pe un cal alb, simbol al primei zăpezi și al începutului iernei.


Totodată, este și renumit pentru nuielușele pe care le împarte celor care nu au fost cuminți. Se spune că totul a plecat de la o palmă dată de Sfântul Nicolae, unui eretic, pe numele de Arie și, de atunci și până astăzi, a rămas obiceiul de a primi nuiele pe post de cadou.
Există și o datină legată de acele nuiele. Se spune că ele trebuie să fie din măr...și, după ce persoana neascultătoare a fost bătută cu respectiva nuia, acea creangă se va pune în apă, pentru a înflori până la Crăciun. Dacă înflorește, ea e semn că ai primit iertarea pentru faptele făcute.
Sfântul Nicolae este, însă, foarte iubit de copii, pentru că, în afară de nuiele, El împarte celor cuminți și cadouri. În plus, este protectorul celor sărmani dar, și patronul multor țări, precum Rusia și Grecia.
În numeroase țări, Moș Crăciun a înlocuit sărbătorirea lui Moș Nicolae. Însă, românii se bucură în continuare de ambele sărbători și de ambii moși, aducători de cadouri.
Totodată, pe 6 decembrie, începeau colindele celor mici, continuate de colindele cetelor de flăcăi, din pragul Crăciunului.
Dar, cum datinile și tradițiile încep, încet-încet, să rămână doar amintiri apuse, și cum nuielușele de măr au ajuns până și ele un lux, eu vă invit să rețineți esența tuturor sărbătorilor de iarnă, și anume: important e să oferi și NU să primești.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu